H πλατφόρμα χορογραφικής έρευνας Per_Dance παρουσιάζει το video dance ‘co-topia on screen’ σε χορογραφία Ελεονώρας Σιαράβα στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τεχνης στο πλαίσιο του Off Borders Festival.
To video είναι γυρισμένο στη γοτθική εκκλησία St.-Nikolai-Kirche (Stralsund, Γερμανία 2015) που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Η ομώνυμη παράσταση με τη συμμετοχή 6 χορευτών και υπό τη ζωντανή συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου έκανε πρεμιέρα στο ίδιο μέρος μετατρέποντας έναν χώρο με πολύ συγκεκριμένη ταυτότητα, μια εκκλησία, σε παραστασιακό χώρο. Το έργο co-topia είναι μια site specific κινητική performance με στοιχεία τελετουργικού που όμως καταφέρνει να απομυθοποιήσει το επιτελεστικό σώμα.
Η επιλογή του χώρου βασίστηκε σε στοιχεία της γοτθικής αρχιτεκτονικής όπως επιβλητική καθετότητα, ψηλές γραμμικές δομές, προοπτική, διάχυση φωτός, χαρακτηριστικά που αφήνουν νέες παραστατικές δυνατότητες να αναδυθούν.
Η παράσταση χαρακτηρίζεται από μινιμαλιστικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα που χτίζουν ένα ρυθμό και προσκαλούν την κίνηση να ξεδιπλωθεί ως αντιληπτική αντήχηση, κίνηση που διεισδύει στους άδειους χώρους και τους πολλαπλασιάζει ενώ το κοινό καλείται να μετα-κινηθεί και να “ακολουθήσει” την παράσταση σε τρία διαφορετικά σημεία του ναού.
Σύλληψη-Χορογραφία: Ελεονώρα Σιαράβα
Σε συνεργασία με τις χορεύτριες: Dörte Bähr, Marlene Kaun, Christina Rödel, Bithja Rothe, Nele-Marie Suhr, Dajana Voß
Buchholz-Orgel: Matthias Pech
Μοντάζ: Ελένη Χρυσομάλλη
Επιμέλεια Αφίσας: Μάνος Δημητράκης
Φωτογραφίες: Andrea Wilks
Η παράσταση co-topia παρουσιάστηκε στη συνέχεια στον εξωτερικό χώρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (2016) σε παραλλαγή προσαρμοσμένη στην ατμόσφαιρα και τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου χώρου.
Με την υποστήριξη του Goethe Institut Θεσσαλονίκης, του stART Fellowship Program, του Κέντρου Χορού Perform[d]ance, του Ιδρύματος Robert Bosch και του και του Δικτύου Κοινωνικο-Πολιτιστικών Κέντρων της Γερμανίας.
21-22 Απριλίου
ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΠΟΘΗΚΗ Β1, ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
10.00-17.30
Per_Dance Πλατφόρμα Χορογραφικής Έρευνας
www.per-dance.com
Καλλιτεχνική Υπεύθυνη-Χορογράφος: Ελεονώρα Σιαράβα
Off Borders Festival for electroacoustic music, video and performing arts από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Α4Μ και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Ιράν-Γερμανία-Ελλάδα
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Δημήτρης Παπαγεωργίου, Αθηνά Δράγκου
Το Off Borders 2018 γίνεται με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Μουσικής και Θεάτρου του Ανόβερου, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ και του Yarava Group της Τεχεράνης.
http://www.offborders. org/
H Ελεονώρα Σιαράβα είναι χορογράφος, χορεύτρια και καλλιτεχνική υπεύθυνη της πλατφόρμας χορογραφικής έρευνας Per_Dance (www.per-dance.com). Σπούδασε χορογραφία και performance στο Coventry University (Distinction). Επίσης έχει παρακολουθήσει μαθήματα στο χορογραφικό κέντρο της La Rochelle καθώς και το πρόγραμμα του California Institute of Arts με θέμα “Creating Site-Specific Dance and Performance Works”. ‘Εχει παρουσιάσει δουλειά της στο Make>Shift Festival (Coventry, 2010), Moving Out Festival (Coventry, 2010), Espacio 3 - Kodra Festival (Θεσσαλονίκη, 2011), ContACT#3 – Cross my Art Festival (Θεσσαλονίκη, 2011), στις “Ημέρες Χορού” (Χανιά, 2012), στο 11o και 13ο Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων (Αθήνα 2012, Θεσσαλονίκη 2014), στο Θέατρο Blackbox (Θεσσαλονίκη, 2015) στο Διεθνές Συνέδριο Χορού - Congress of Research in Dance/Society of Dance History Scholars (Αθήνα, 2015), στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (2016), στο Καπάνι Project/51ο Φεστιβάλ Δημητρίων (Θεσσαλονίκη, 2016), στην Αποθήκη Γ’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης/Τελετή Λήξης StART του Ινστιτούτου Goethe (Θεσσαλονίκη, 2017). Για το έργο αυτό συνεργάστηκε με την πολυμεσική καλλιτέχνη Νεφέλη Δημητρίαδη για τη δημιουργία μιας Real-time Interactive 3D Visual Performance. Έχει επιλεγεί για το stART Fellowship Program (Ίδρυμα Robert Bosch σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης) στα πλαίσια του οποίου παρουσίασε την site-specific performance “co-topia” (Γερμανία, 2015). Επίσης έχει συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διεπιστημονικής έρευνας για τη δημιουργικότητα ColLaboratoire/CogNovo στο Πανεπιστήμιο του Plymouth/UK (2016). Από το ColLaboratoire προέκυψε το καλλιτεχνικό ερευνητικό project “Let’s Improv’ It” για τη μελέτη του κινητικού αυτοσχεδιασμού ως εν-σώματη εμπειρία το οποίο έχει παρουσιαστεί σε διαφορετικές μορφές (σεμινάρια, συμμετοχική performance κ.α.) σε διάφορα Πανεπιστήμια Χορού της Αγγλίας. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ με θέμα ‘Αφαιρετικός χορός και θεωρίες αντίληψης’. Από τον Οκτώβριο του 2016 ζει μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας όπου πραγματοποιεί μέρος της διδακτορικής της έρευνας στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου του Giessen και στο Τμήμα Σύγχρονου Χορού της Ακαδημίας Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Φρανκφούρτης.