Συνέντευξη με την ζωγράφο Αικατερίνη Πουλιάση

Ποια είναι η αφορμή που επέλεξες αυτό το θέμα για την έκθεσή σου;

Σχεδιάζοντας εκ του φυσικού πρόσωπα και γεγονότα της καθημερινής ζωής, διαπίστωσα ακόμη καλύτερα πόσο βαθειά έχει επηρεάσει η κρίση τους ανθρώπους σε όλες τους τις εκδηλώσεις: στις ανθρώπινες σχέσεις, την μητρότητα, την πολιτική, την αντίληψη του θεϊκού στοιχείου, την αναζήτηση εργασίας κ.α. Εκείνο όμως που με προβλημάτισε περισσότερο ήταν ότι όλες οι συμπεριφορές των ανθρώπων σε εποχή κρίσης ομοιάζουν με συμπεριφορές του παρελθόντος, όταν ο άνθρωπος δεινοπαθούσε από διάφορες πολιτικές ή κοινωνικές αιτίες. Όλα τα εμπόδια και τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε περιόδους οικονομικής, κοινωνικής και κρίσης αξιών φαίνονται να επαναλαμβάνονται.

pouliasi-2-900Ποια θέματα διαπραγματεύεσαι σε αυτή την έκθεση που πιστεύεις ότι είναι διαχρονικά σχετικά με την κρίση;

Πολλά θέματά μου αφορούν την διατάραξη της οικογενειακής και συζυγικής γαλήνης κι επικοινωνίας, την αγωνία της μητέρας για το μέλλον του παιδιού της, την εγκατάλειψη των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, την προσπάθεια της επιβίωσης, την συναισθηματική επιρροή από τα εξωτερικά γεγονότα, καθώς και το πιο επίκαιρο θέμα που ζούμε: την μετακίνηση οικογενειών από άλλες χώρες προς μέρη με πιο ασφαλή διαβίωση. Ακόμη υπάρχουν θέματα σχετικά με: την τοποθέτηση των ανθρώπων απέναντι στην πολιτική, την αναζήτηση εργασίας, την μετανάστευση, την αλληλεγγύη αλλά και τις έριδες και ρήξεις που προκύπτουν στις ανθρώπινες σχέσεις από τις δυσκολίες της κρίσης, καθώς και με τις βλαβερές εξαρτήσεις, συνήθειες και την απόγνωση που υιοθετεί ο άνθρωπος σαν στάση απέναντι στην αδυναμία του να αντιμετωπίσει τα πολύπλοκα προβλήματα. Τέλος θεώρησα ενδιαφέρον τον τρόπο που διαμορφώνεται το θρησκευτικό συναίσθημα σε καιρό κρίσης, γι’ αυτό και περιέλαβα έργα σχετικά με την αντίληψη του θεϊκού στοιχείου.

Πιστεύεις ότι ο καλλιτέχνης επηρεάζεται από το κοινωνικό γίγνεσθαι;

Ο καλλιτέχνης όχι μόνο επηρεάζεται, αλλά και οφείλει να είναι ενδοσκόπος του κοινωνικού γίγνεσθαι. Μέσα από βαθύ σκεπτικισμό για τα επίκαιρα και διαχρονικά προβλήματα, αναζητά και προβάλλει τα στοιχεία που προάγουν τη ζωή στο καλύτερο, και πιο συγκεκριμένα στην αξιοπρέπεια, την ελπίδα και την χαρά της ζωής. Παράλληλα με τρόπο σαρκαστικό, κάποτε ίσως και προκλητικό αποδιοπομπεύει εκείνα τα στοιχεία που αμαυρώνουν την καθαρή αξία της ζωής και της ανθρώπινης ύπαρξης.

pouliasi-3-900Πες μας λίγα λόγια για τον χώρο της έκθεσης.

Η επιλογή του χώρου δεν έγινε τυχαία. Το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού είναι ένας χώρος που με την πολυετή προσφορά του στον χώρο της τέχνης έχει συμπεριλάβει στο καταστατικό του μια πλειάδα εκδηλώσεων προβολής του Ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής ιστορίας, την μαθητείας και της φιλοσοφίας της τέχνης, σε τομείς που σπάνια διδάσκονται σήμερα ακόμη και σε κρατικές σχολές. Νιώθω τυχερή που διδάχθηκα σε αυτό τον χώρο κοντά στον σπουδαίο δάσκαλο ζωγραφικής Αντώνη Κουρτικάκη, όχι μόνο τεχνικές και τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά και την βαθειά φιλοσοφία της ζωής η οποία πρέπει να συντροφεύει τον καλλιτέχνη, ώστε να διαθέτει διαρκείς πόρους έμπνευσης κι ευαισθητοποίησης απέναντι στα πολύπλοκα προβλήματα του ανθρώπου. Έτσι επέλεξα να εκθέσω εκεί μια εικαστική δουλειά που με πολύ κόπο, πόνο και βαθύ προβληματισμό για τον σύγχρονο άνθρωπο ολοκλήρωσα.

Ποιες τεχνικές κι υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στα έργα της έκθεσης;

Χρησιμοποιώ στα περισσότερα έργα μου την τεχνική της ελαιογραφίας, μολονότι υπάρχουν και κάποια τα οποία είναι δουλεμένα με σπάνιες και πολύ ενδιαφέρουσες τεχνικές: όπως η νωπογραφία και το γλασαριστό-τεχνική που χρησιμοποιούσαν συχνά στην αρχαία Ελλάδα. Ακόμη σε αρκετά μου έργα χρησιμοποιώ την τεχνοτροπία του ιμπρεσσιονισμού, που θεωρώ σαν την πρώτη αρχή του λόγου για την κατάκτηση της απέριττης, όχι απαραίτητα αφαιρετικής, τέχνης.

Που αποσκοπείς προβάλλοντας ένα θέμα που είναι τωρινό αλλά και διαχρονικό;

Στόχος μου είναι μέσα από θέματα που απασχόλησαν συχνά τον άνθρωπο στο παρελθόν και τον απασχολούν πάλι σήμερα, σε μια εποχή κρίσης, να δώσω ένα μήνυμα αυτοκριτικής στους σύγχρονους ανθρώπους. Να δώσω την ευκαιρία στους ανθρώπους να προβληματιστούν για τις αιτίες που κάποιες δυσάρεστες και θλιβερές καταστάσεις τείνουν να διαιωνίζονται. Και τέλος να ανακαλύψουν που βρίσκεται μέσα από όλα αυτά η ελπίδα, αλλά κι η ομορφιά της ζωής που καλούνται να ανακαλύψουν, ώστε η ζωή τους να είναι πιο εύκολη κι αξιοπρεπής.

Pin It