4ο Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική

26 Ιουλίου – 1 Αυγούστου 2020 - Χίος - Μουσική και Λόγος

 

Διοργάνωση: ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελευθερία Λυκοπάντη
Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Αλέξανδρος Καλογεράς
https://musahellenicafestival.gr/

 

Το Φεστιβάλ του καιρού και του τόπου μας

Μια γιορτή της Ελληνικής Μουσικής,
με δεκάδες καλλιτέχνες από τη Χίο, την Ελλάδα και το εξωτερικό,
ένα επταήμερο εκδηλώσεων,
με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται από τον πολιτισικό και ανθρωπιστικό οργανισμό ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ στη Χίο ένα Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής, το οποίο φέτος έχει θέμα «Μουσική και Λόγος».

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 26 Ιουλίου – 1 Αυγούστου 2020 υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της μουσικού και φιλολόγου Ελευθερίας Λυκοπάντη. Καλλιτεχνικός σύμβουλος είναι ο Αλέξανδρος Καλογεράς, καθηγητής στο Berklee College of Music στη Βοστώνη των Η.Π.Α.

Το Φεστιβάλ αυτό είναι το μοναδικό στη χώρα που εστιάζει στην έντεχνη και λόγια ελληνική μουσική δημιουργία.

Όπως και τα προηγούμενα, έτσι και το 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ χαρίζει στο κοινό της Χίου ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα, με συναυλίες και εκδηλώσεις αφιερωμένες στο λόγιο τραγούδι, στο μελόδραμα, στη Βυζαντινή υμνογραφία, στον πειραματισμό. Νέοι συνθέτες γράφουν ειδικά για το Φεστιβάλ νέα έργα εμπλουτίζοντας, έτσι, την ελληνική μουσική εργογραφία. Σειρά διαλέξεων αναδεικνύει φέτος την οργανική σχέση Μουσικής και Λόγου. Τα πλούσια εκπαιδευτικά προγράμματα και μαθήματα θα δώσουν μια ξεχωριστή ευκαιρία στους νέους μουσικούς και στους μαθητές των Ωδείων και του Μουσικού Σχολείου για περαιτέρω σπουδή και γνώση.

Θα υπάρχουν αφιερώματα: σε Χιώτες ποιητές του παρελθόντος που αποτελούν πηγή έμπνευσης και για συνθέτες του σήμερα, σε Χίους υμνογράφους και ψάλτες του 19ου αιώνα, στο μεγάλο ιστορικό γεγονός της Σφαγής της Χίου, στο θεμελιωτή του Ελληνικού Μελοδράματος Διονύσιο Λαυράγκα, στο Χιώτη ποιητή Ματθαίο Μουντέ (20 χρόνια από τον θάνατό του), στο Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος γεννήθηκε πριν από 95 χρόνια στη Χίο, στο Μάνο Χατζιδάκι (95 χρόνια από την γέννησή του) με μια μεγάλη συναυλία στο Μουσείο Μαστίχας Χίου, που επιμελείται ο καθηγητής στη Βοστώνη και συνθέτης Παναγιώτης Λιαρόπουλος αφιερωμένη στα τραγούδια του Μάνου.

Στη συναυλία του Φεστιβάλ για τους Χιώτες ποιητές θα παρουσιαστούν και τα τραγούδια που έγραψε ο σπουδαίος Γάλλος συνθέτης Μωρίς Ραβέλ (1875-1937) πάνω σε παραδοσιακές χιώτικες μελωδίες.

 

Επίσης θα προβληθεί η ταινία «Το Παρίσι κοιμάται» (1923) του Rene Clair, σε πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Μακρή, σε ζωντανή εκτέλεση και θα γίνει μια συναυλία Νέων με Μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χϊου και των Ωδείων. Στις παράλληλες εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνεται μια Έκθεση Εικαστικών που ζουν και εργάζονται στη Χίο με θέμα «Μουσική και Λόγος». Δυστυχώς, επειδή τα σχολεία παρέμειναν κλειστά για
πάνω από δύο μήνες, αναβάλλεται για του χρόνου το Ομηρικό Εργαστήριο Καλλιτεχνικής Έκφρασης Νέων για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, όπου οι μαθητές με τους δασκάλους τους φτιάχνουν δικά τους
έργα εμπνεόμενοι από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Τέλος έχουν προγραμματιστεί και δύο συναυλίες στα Γηροκομεία Καρδαμύλων και Χίου.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ
είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο
https://musahellenicafestival.gr/

 

Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Pin It