Η Φωτογράφος: Μαρία Κουτρουμπή (MRZ Photography)

της Ειρήνης Θεοδώση. Αυτό είναι ένα άρθρο που το «χρωστάω» εδώ και καιρό. Όχι επειδή το υποσχέθηκα ή μου ζητήθηκε, αλλά γιατί της αξίζει. Πρόκειται για την Μαρία Κουτρουμπή, μια νέα σε ηλικία φωτογράφος, μόλις 22 χρονών, η οποία όμως, ήδη φημίζεται για την καλλιτεχνική της δραστηριότητα.

Γνώρισα την ταλαντούχο Μαρία, στα εγκαίνια του καταστήματος ACE Concept Store στο Νέο Ψυχικό, το οποίο λίγο πριν τα Χριστούγεννα φιλοξενούσε την συλλογή των πορτραίτων της, της πιο πρόσφατης φωτογραφικής της δουλειάς, και ήταν μια συνάντηση από αυτές που σβήνεις το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, κάνοντας μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση, όρθια, και πλήρως απορροφημένη, μέχρι να αδειάσει το πακέτο.

maria5Στα χαρτιά, είναι απόφοιτη της σχολής Φωτογραφίας «Leica», όμως το ταλέντο της άρχισε να εμφανίζεται πολύ νωρίτερα. Κόρη της ζωγράφου Εύας Αναγνώστου, η Μαρία από μικρή είχε επαφή με ότι αφορά στην Τέχνη. Αγάπησε κι η ίδια την ζωγραφική όμως η φωτογραφία την κέρδισε. Ωστόσο, όταν ξεκινάει ένα φωτογραφικό project πολλές φορές στην διαδικασία της προετοιμασίας ζωγραφίζει προσχέδια και γράφει κείμενα πάνω στα οποία αναπτύσσει τις ιδέες της. Σίγουρα λοιπόν, το κομμάτι της ζωγραφικής παραμένει ενεργό.

Η δουλειά της είναι γενικά σκοτεινή μιας και η καλλιτέχνης αγαπάει την σκιά και το έντονο φώς που αναβλύζει μέσα από αυτήν. Πάντα οι φωτογραφίες της έχουν κάτι προφανές και κάτι κρυφό, μπορεί να είναι μια ιστορία, ένα συναίσθημα, ένα πρόσωπο, μια προσωπικότητα. Παρά την ψηφιακή εποχή την οποία διανύουμε, η Μαρία χρησιμοποιεί το Photoshop μόνο για να τροποποιήσει το χρώμα ή την φωτεινότητα των φωτογραφιών της και προτιμά να χρησιμοποιεί άλλα μέσα παραμόρφωσης της εικόνας, όπως κοίλους και κυρτούς καθρέπτες παραμόρφωσης και ειδικούς φωτισμούς. Είναι από εκείνους τους καλλιτέχνες που απλά αγαπώ γιατί είναι ταγμένοι υπέρ μιας originalité στην δουλειά τους, που αξιοποιούν παλιά και νέα μέσα, δημιουργώντας άκρως ενδιαφέροντα έργα.

maria2Και στην ενασχόληση της όμως με την Φωτογραφία Μόδας, η Μαρία με άφησε άφωνη. Είτε ασπρόμαυρες είτε έγχρωμες οι φωτογραφίες της είναι ένα δείγμα υψηλής αισθητικής. Κοφτερές, μοντέρνες, σοκαριστικές. Σε κάθε μια ξεχωριστή δουλειά της, βλέπει κανείς αυτό το φρέσκο βλέμμα ενός πολλά υποσχόμενου καλλιτέχνη. Είναι σαν κάθε ένας που ποζάρει για την Μαρία, να αναδεικνύεται μέσα από τη δύναμη του φακού, σε ένα άλλο πρόσωπο, σαν η φωτογραφία του να μιλάει για αυτόν και να λέει μια άγνωστη ιστορία, μια νέα πτυχή της περσόνας που κρύβει. Τα close up πορτραίτα που κατά καιρούς κάνει είναι, με τεράστια επιφύλαξη, τα αγαπημένα μου γιατί σε κάθε μοντέλο βλέπω μια απίστευτη διαύγεια στο βλέμμα τους, μια καθαρότητα στην εικόνα και κάποια θολά σημεία, τα οποία με κάνουν να νιώθω πως έχω απέναντι μου την απεικόνιση μιας ψυχής.

maria3-900Πάνω στην κουβέντα μας περί τέχνης και πολλών άλλων έμαθα, οτι όχι μόνο πρόκειται για μια εξαιρετική φωτογράφο, αλλά και πως στις ελεύθερες ώρες της κάνει εικαστικά και χειροτεχνίες σε παιδιά που πάσχουν από Καρκίνο, κι όποιος διανοηθεί να το θεωρήσει κλισέ ας θυμηθεί πότε ήταν η τελευταία φορά που πρόσφερε εθελοντικά τη βοήθεια του. Στην εποχή της Αδιαφορίας που ζούμε, είναι απαραίτητο όλοι μας και ειδικά οι ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι να προσφέρουν την όποια βοήθεια μπορούν σε όσους το έχουν ανάγκη, και ήταν μεγάλη η χαρά μου όταν έμαθα πως η Μαρία είναι ένας τέτοιος άνθρωπος.

maria4Το καλύτερο όλων θεωρώ πως είναι το ότι η Μαρία, είναι από εκείνα τα γενναία παιδιά της εποχής μας, που δεν εγκατέλειψε με την πρώτη ευκαιρία την χώρα μας για τις κρύες και βροχερές πρωτεύουσες της Ευρώπης, παρόλο που κι εκεί το ταλέντο της θα αναγνωριζόταν, ίσως ακόμα περισσότερο από εδώ. Όχι, για εκείνη όπως και για όλους τους «γενναίους» το αστικό περιβάλλον της Αθήνας είναι μια ατελείωτη πηγή έμπνευσης, κοινωνικού προβληματισμού και δημιουργικής έκφρασης.

maria6Πιστεύω πολύ σε αυτό το κορίτσι. Νομίζω πως έχουμε πολλά και μεγάλα πράγματα να περιμένουμε από αυτήν. Έχει το ταλέντο, έχει την τεχνική, την σιγουριά και το υπόβαθρο, μα πάνω απ' όλα, έχει μεγάλη καρδιά, μυαλό και ψυχή, αυτά είναι τα πραγματικά υλικά για έναν επιτυχημένο καλλιτέχνη.

Την δουλειά της Μαρίας Κουτρουμπή μπορείτε να δείτε στην σελίδα της στο Facebook στο εξής link :
https://www.facebook.com/pages/MRZ-photography-Maria-Koutroumpi

Της Ειρήνης Θεοδώση

Pin It