Συνέντευξη της Ελπίδας Αμίτση, σκηνοθέτρια - ηθοποιός

Ένα καινούργιο θέατρο στην περιφέρεια και μάλιστα στον Κορυδαλλό είναι σίγουρα μια ευχάριστη είδηση. Γιατί στον Κορυδαλλό και τι σημαίνει Θέατρο ΕΝ-Α;

Το θέατρο ΕΝ-Α δημιουργήθηκε για να υλοποιεί ιδέες, αρετές και τεχνουργήματα της υπέρτατης φαντασίας. Ο Κορυδαλλός είναι μια όμορφη περιοχή κοντά στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά.

Το δημιουργήσατε σε μία περίοδο που άλλα θέατρα κλείνουν λόγω της οικονομικής κρίσης. Πώς το αποφασίσατε και η πολιτεία ή η τοπική κοινωνία στάθηκε αρωγός στο εγχείρημα σας?

Το αποφάσισα διότι, οι συλλήψεις που ήταν αποτέλεσμα της σκέψεως και είναι εκδηλώσεις της φαντασίας είναι αναγκαίο να υλοποιούνται και έτσι βεβαιώθηκε και προσδιορίστηκε το θέατρο ΕΝ-Α. Στηρίζομαι αποκλειστικά στις δικές μου δυνάμεις και των συνεργατών μου.

Παράλληλα δημιουργήσατε και την Ομάδα ΕΝ-Α. Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας και σε τι ρεπερτόριο κινείστε?

Η Ομάδα ΕΝ-Α δημιουργήθηκε στο ωδείο «ΕΝΤΕΧΝΟΝ» και είναι γέννημα της εσωτερικής εργασίας και σπουδής για την εκδήλωση και βεβαίωση της ανομοιότητας με στόχο την αλήθεια και την ελευθερία στην προσέγγιση της ερμηνείας ψυχονοητικά και σωματικά με ήθος και συνέπεια. Επικεντρωνόμαστε κυρίως σε Έλληνες συγγραφείς.

Από το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου θα παρουσιάσετε το έργο του Κώστα Παπαπέτρου «Η ΣΤΡΙΓΓΛΑ ΕΓΙΝΕ ΑΡΝΑΚΙ;». Μία σύγχρονη διασκευή πάνω στο έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Έχουν γίνει μέχρι σήμερα πολλές διασκευές στο συγκεκριμένο έργο. Η δική σας πού διαφοροποιείται?

Ο συγγραφέας βάζει ένα καίριο ερωτηματικό: Η στρίγκλα έγινε αρνάκι; ή ο στρίγκλος ο άντρας της; Την απάντηση την δίνει ο συγγραφές Κώστας Παπαπέτρος που βασιζόμενος στον μύθο του κλασικού έργου, με πολλές κωμικές, σατιρικές, ερωτικές και ανθρώπινες καταστάσεις, ανατροπές και μηνύματα πάνω στις σχέσεις των δύο φύλων και όχι μόνο..... μας δίνει την τελική λύση και το απρόοπτο φινάλε όπου θα λυθεί και η απορία: “Η στρίγκλα έγινε αρνάκι;”

Η σκηνοθετική ματιά του έργου?

Πιστεύω πως η αγάπη γεννάται από την θήλεια αρχή, εικόνα της αιώνιας αγάπης. Στο κοσμικό επίπεδο ένας άλλος έρως, προϊόν της ζωής μετά της ύλης, η ανθρώπινος αγάπη συνδέεται ταυτόχρονα με τον καθένα από εμάς και με την αγάπη – αρχή. Η εκδήλωση της αγάπης – αρχής είναι παγκόσμιος και χαρακτηρίζεται σε κάθε μια από τις τρείς υποστάσεις του ανθρώπου. Το πνεύμα εμποτίζεται με δικαιοσύνη, η ψυχή με το καλό και ο άνθρωπος αποκτά ιδιάζουσα ωραιότητα. Υγεία στο σώμα, ειρήνη στην ψυχή και πίστη στο πνεύμα, εναρμονίζουν τις τρεις υποστάσεις του ανθρώπου.
Στο έργο μας ¨Η στρίγκλα έγινε αρνάκι;¨ του Κώστα Παπαπέτρου, η ηρωίδα μας η Κατερίνα ζώντας σε μια κοινωνία ψεύδους και προσωπείων επαναστατεί ενάντια στις κατεστημένες πλάνες και πεποιθήσεις των ανθρώπων, προσπαθώντας να υλοποιήσει την δική της εικόνα για την ζωή. Η ακλόνητη θέληση της παρασύρει σε αυτήν την πορεία μέσα από σατυρικές καταστάσεις και τους υπόλοιπους ήρωες σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

Τι είναι αυτό που κάνει το συγκεκριμένο έργο τόσο σύγχρονο?

Ο άνθρωπος που εντός του δεν έχει ισορροπία μοιραία καταπιέζει το άλλο φύλο, διότι δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι η αρμονία ανάμεσα στις δύο φύσεις του είναι το κλειδί για την ελευθερία. Διαχρονικά θέματα δηλαδή που δεν έχουν βρει ακόμα την λύση τους.

Πιστεύετε ότι στα κλασικά έργα πρέπει να γίνονται διασκευές?

Όλα εξαρτώνται από την προσέγγιση. Όταν ο συγγραφέας με αγάπη και ταπεινότητα προσεγγίσει ένα κλασικό έργο βάζοντας τις εικόνες και τα χρώματα της εποχής του θέλοντας να μεταφέρει διαχρονικές έννοιες τότε οι διασκευές είναι θεμιτές.

Ελπίδα Αμίτση

Pin It