η Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους της ανατολής... 10 Ιουλίου – 10 Αυγούστου 2014 - Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα..
Εξαιρετικές μουσικές, σε πανέμορφους χώρους...
Σχετικά με το Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη...
To φεστιβάλ ανατολικής μουσικής συνεχίζει για έκτη χρονιά φέτος, περιλαμβάνοντας συναυλίες και σεμινάρια που αναδεικνύουν την μακραίωνη συγγένεια μουσικών παραδόσεων του τόπου μας με αντίστοιχες της Ανατολής. Ψαλτοτράγουδα και συνθέσεις μεγάλων δημιουργών της ορθόδοξης εκκλησιαστικής μουσικής, συνθέσεις λόγιας ανατολικής μουσικής Ρωμιών, Τούρκων, Αρμενίων, Εβραίων και Αράβων συνθετών, μουσικές των Μεβλεβί και Μπεκτασί δερβίσηδων και σεφαραδίτικα τραγούδια θα δώσουν μία πλούσια εικόνα της πολυπολιτισμικής οθωμανικής εποχής. Την μουσικολογική τεκμηρίωση της συγγένειας των παραδόσεων της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής μεσογείου θα συνεχίσουν τα σεμινάρια τροπικότητας, ρυθμολογίας και ανατολικών οργάνων που θα πραγματοποιηθούν όπως κάθε χρόνο στον φιλόξενο χώρο του λαογραφικού μουσείου της πόλης. Παράλληλα, στα πλαίσια του φεστιβάλ, θα γίνουν παρουσιάσεις παραμυθιών, στοιχείων της προσφυγικής μικρασιατικής ιστορίας όπως και χορευτικές εκδηλώσεις που θα συμπληρώσουν την προσπάθεια να αποτυπωθεί μια συνολικότερη εικόνα τη καθ' ημάς Ανατολής.
Το 6ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη...
Το φεστιβάλ ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο εργασιών του. Ξεκίνησε δειλά πριν από 6 χρόνια με την υποστήριξη της Μητρόπολης Ξάνθης και του Δήμου Αβδήρων, και προσπάθησε στα πρώτα χρόνια να δημιουργήσει τις υποδομές και τις συνθήκες όπου θα το καθιστούσαν ένα από τα σημαντικά μουσικά δρώμενα της περιοχής μας.
Στο νέο κύκλο, στόχος του είναι να διευρύνει τόσο μουσικά, όσο και σε χώρους, αλλά και δράσεις, και σε ανθρώπινο δυναμικό, τις εκδηλώσεις του.
Παρουσιάζοντας με σεβασμό και αξιοπρέπεια, σε ιδιαίτερους χώρους, ιδιαίτερες μουσικές δράσεις το φεστιβάλ κέρδισε την εμπιστοσύνη των συνεργαζόμενων φορέων αλλά και του κοινού.
Έχει φιλοξενήσει εξαιρετικούς μουσικούς και έχει παρουσιάσει ένα ακόμη πιο σπουδαίο ρεπερτόριο.
Σκοπός μας να διατηρήσουμε το ύφος και το υψηλό επίπεδο των εκδηλώσεων που προσφέρει το φεστιβάλ, για την επόμενη πενταετία και σας προσκαλούμε από τις 10 Ιουλίου –έως και τις 10 Αυγούστου 2014 να παρακολουθήσετε συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα.. σε πανέμορφους χώρους...
Το πρόγραμμα του 6ου Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη
Πέμπτη 10 & Παρασκευή 11 – Μάνδρα
Εργαστήριο για τη δημιουργία βάσης δεδομένων «Σέρντιβαν – Μάνδρα»
Σάββατο 12 Ιουλίου 2014 και ώρα 20.00 στο Άλσος Παπαντωνίου – Μάνδρα
«Η βροχή έσβησε τα χνάρια σου κι έμεινε ο απόηχος των βημάτων, σφήνα στη μνήμη...»
Παρουσίαση στοιχείων της ιστορίας του προσφυγικού οικισμού Σέρντιβαν Μικράς Ασίας – Μάνδρας Ξάνθης, έτσι όπως αυτά αποκαλύπτονται από τις μαρτυρίες των πρώτων προσφύγων αλλά και από έγγραφα και αρχεία που βρέθηκαν στην περιοχή της Μικράς Ασίας.
Θα ακολουθήσει συναυλία παραδοσιακής μουσικής.
Είσοδος ελεύθερη
*2ο Πανελλήνιο Πολιτιστικό Αντάμωμα στην Ξάνθη.
18 έως τις 20 Ιουλίου 2014 στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης
Πολιτιστικές συναντήσεις με μουσικά σχήματα και χορευτικά συγκροτήματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Είσοδος ελεύθερη
Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014 & ώρα 19.00 στο Πολύστυλο Αβδήρων
Υπαίθριος εσπερινός.
Με φόντο το Θρακικό πέλαγο θα τελεστεί Εσπερινός στα ερείπια του Επισκοπικού Ναού ΠΟΛΥΣΤΥΛΟ, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμωνος και τη συμμετοχή των Ιεροψαλτών Ξάνθης.
Σχετικά με το Πολύστυλο
O βυζαντινός οικισμός του Πολυστύλου καταλαμβάνει μικρό τμήμα της αρχαίας πόλης των Αβδήρων. Περιορίζεται στο χαμηλό παραθαλάσσιο γήλοφο, όπου ήταν η ακρόπολη της αρχαίας πόλης και οριοθετείται από δικό της περίβολο. H βυζαντινή οχύρωση ακολουθεί σε γενικές γραμμές το περίγραμμα του λόφου. H περίμετρός της υπολογίζεται σε 800 μ. και θεμελιώνεται είτε επάνω στο βράχο ή επάνω στο αρχαιότερο τείχος. Tο πάχος της ποικίλλει από 2,40 μ. έως 3,50 μ., ανάλογα με το αν το τείχος είναι απλό, όπως συμβαίνει στη βόρεια και νότια πλευρά ή διπλό, όπως συμβαίνει στη βορειοδυτική πλευρά.
Κατά τόπους ενισχύεται με τετράγωνους πύργους, ενώ η βορειοδυτική πλευρά της οχύρωσης, που ήταν και πιο ευάλωτη, ενισχύεται με προτείχισμα. Δύο πύλες στη βόρεια πλευρά και μια μικρή πυλίδα στη δυτική εξασφάλιζαν την επικοινωνία της πόλης με τον έξω χώρο. ... Βόρεια της ακρόπολης, έξω από τα τείχη και κοντά στη δυτική πύλη της κλασικής οχύρωσης των Αβδήρων, έχουν βρεθεί λείψανα του παλαιότερου νεκροταφείου της βυζαντινής πόλης, που χρονολογείται πριν από τον 9ο αι. μ.Χ. Είναι ορατοί αρκετοί από τους τάφους του, κυρίως κιβωτιόσχημοι, καθώς και η κοιμητηριακή τρίκλιτη βασιλική, που παρουσιάζει τέσσερις περιόδους λειτουργίας.
Περισσότερα : http://odysseus.culture.gr/h/3/gh352.jsp?obj_id=5928
Είσοδος ελεύθερη
Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014 & ώρα 20.00 στον Ιερό ναό του Αγίου Βλασίου Ξάνθης
Συναυλία λογίας εξωτερικής ανατολικής μουσικής με την ορχήστρα νέων κ εφήβων του εν Θεσσαλονίκης συλλόγου «Ρωμανός ο Μελωδός»
ο σύλλογος «Ρωμανος ο Μελωδος» δραστηριοποιείται στην Θεσσαλονίκη κι έχει ως σκοπό την έρευνα διάσωση κ διάδοση της Βυζαντινής κι εξωτερικής ανατολικής μουσικής. Διδάσκων είναι ο πρωτοψάλτης Αγ. Γεωργίου Νεαπόλεως κ Σταυρουπόλεως Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Νεοχωρίτης. Η παρούσα συναυλία παρουσιάζει ρεπερτόριο της εξωτερικής (κοσμικής) ανατολικής μουσικής, μέσα από μια ευρύτατη μουσική προσέγγιση κ αναδεικνύει τη συγγένεια της με την πατρώα βυζαντινή μουσική μας.
Η συναυλία αφιερώνεται στη μνήμη του Χρήστου Αναγνωστόπουλου.
Ο ναός του Αγίου Βλασίου εγκαινιάσθηκε στις 11 Απριλίου 1838. Από το απλό ξύλινο τέμπλο του ναού ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα, έργο του «εκ Τρικάλλων» αγιορείτη αγιογράφου Νικηφόρου, που φέρει χρονολογία 1812.
Στον ίδιο καλλιτέχνη θα πρέπει να αποδοθούν και οι άλλες εικόνες του τέμπλου, δηλαδή του Τιμίου Προδρόμου, του Αγίου Βλασίου, της Θεοτόκου και του Αγίου Δημητρίου. Πέρα από την καλλιτεχνική τους σημασία, οι εικόνες αυτές παρουσιάζουν ενδιαφέρον και για την τοπική ιστορία, αφού στις περιγραφές τους διασώζονται ονόματα Ξανθιωτών χορηγών. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο ανάγλυφοι μαρμάρινοι κηροστάτες, ο ένας από τους οποίους φέρει αφιερωματική επιγραφή και χρονολογία 1757.
Είσοδος ελεύθερη
Αρχοντικό Παμουκτσόγλου Άβδηρα
Κυριακή 27 Ιουλίου 2014 & ώρα 20.00
Συναυλία & Παραμύθια της Ανατολής
Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες δεν πήραν τίποτε από τα υπάρχοντά τους, εκτός από την μνήμη τους. Μνήμη γεμάτη μουσικές, ιστορίες, μύθους, παραμύθια...
Η Δήμητρα Πυργελή σε συνεργασία με το μουσικό εργαστήρι της ΦΕΞ θα μας ταξιδέψει με παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια σ' αυτόν τον αμύθητο κρυμμένο θησαυρό των παλιών λαϊκών παραμυθιών της Μικρά Ασίας.
Το Αρχοντικό Παμουκτσόγλου. Το αρχοντικό Παμουκτσόγλου είναι καστρόσπιτο, τυπικό θρακικό πλατυμέτωπο με χαγιάτι ανοιχτό στην αυλή. Κρύπτες, κρυφά κλιμακοστάσια, δίοδος διαφυγής, καταπακτές, υπόγεια με ισχυρή λιθοδομή, σχεδόν απόρθητο για τα δεδομένα της εποχής του, που πιθανότατα τοποθετείται περί το 1860-70. Κτίστηκε από τον Παναγιώτη Παμουκτσόγλου, που στα μέσα του 19ου αι. εγκαταστάθηκε στα Άβδηρα, προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη, ασχολούμενος με το εμπόριο του καπνού.
Μπεκτασίδικος Τεκές «Κιουτουκλού Μπαμπά» στο Σέλινο Ξάνθης
Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014 και ώρα 21.00
Συναυλία «Ιερές μουσικές κατά την Οθωμανική περίοδο»
Σε συνέχεια των ετήσιων αφιερωμάτων σε θρησκευτικά μουσικά ιδιώματα της οθωμανικής περιόδου στον υπαίθριο χώρο μπροστά στον τεκέ, θα παρουσιαστεί ρεπερτόριο των Μεβλεβί και Μπεκτασί Δερβίσηδων, όπως και συνθέσεις από το ελληνορθόδοξο και σεφαραδίτικο-εβραϊκό ψαλτικό ρεπερτόριο
.
Σχετικά με τον τεκέ
Ο τεκκές βρίσκεται στη δυτική όχθη της λίμνης Βιστονίδας, στο μέσον μεγάλης καλλιεργήσιμης έκτασης (θέση Καλάμι), κοντά στο χωριό Σέλινο. Από το συγκρότημα του τεκκέ σήμερα σώζεται και έχει αποκατασταθεί ο τουρμπές (μαυσωλείο), ενώ τα άλλα οικοδομήματα του τεκκέ έχουν καταστραφεί. Πρέπει να βρισκόταν σε μαγευτική τοποθεσία, μέσα σε δάσος από φτελιές, όπως μαρτυρούν περιηγητές του 19ου αιώνα. Ο τουρμπές είναι ένα λιθόκτιστο οκταγωνικό οικοδόμημα με επιμελημένη τοιχοποιΐα από πελεκητούς δόμους της περιοχής, με θολωτή οροφή και δύο εισόδους, στην ανατολική και νότια πλευρά του. Στον κυρίως θάλαμο βρίσκεται τάφος με κατεστραμμένα τα υλικά δομής του που σκεπάζεται με πράσινα υφάσματα, ενώ διακρίνονται και μισοκατεστραμμένα μπεκτασικά σύμβολα, όπως ο πέλεκυς και το κιουλάχι (μπεκτασική μίτρα). Στην ανατολική είσοδο υπάρχει θολωτός προθάλαμος.
Περισσότερα: http://www.ipet.gr/cultureportalweb/print.php?article_id=146&lang=gr&print_mode=article
Είσοδος ελεύθερη
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης στην αυλή με τα Χαμάμ
Κυριακή 3 Αυγούστου 2014 και ώρα 21.00
Συναυλία «Πολυπολιτισμική Κωνσταντινούπολη των αρχών του 20ου αιώνα» ΙΙ με το μουσικό σύνολο Maye
Συναυλία που φέρει ως αφορμή της το ενδιαφέρον πολυεθνοτικό-πολυπολιτισμικό προφίλ της Κωνσταντινούπολης, καθώς αυτό αποτελεί το πλέον κρίσιμο χαρακτηριστικό στην διαμόρφωση της αστικής μουσικής δημιουργίας των αρχών του 20ού αιώνα. Γι αυτόν το λόγο το ρεπερτόριο έχει αντληθεί από συνθέτες που εκπροσωπούν τις ποικίλες εθνοτικές ομάδες και θρησκευτικές κοινότητες που συγκροτούν το αστικό Οθωμανικό περιβάλλον κατά την συγκεκριμένη περίοδο. Έτσι, θα αποδοθούν έργα τούρκων-μουσουλμάνων συνθετών, καθώς και ρωμηών, αρμενίων και εβραίων, συνθεμένα σε διάφορες φόρμες της Οθωμανικής μουσικής φιλολογίας, όπως είναι εκείνες των Peşrev, Saz Semaîsi, Şarkı και Oyun havası.
Στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο της Ξάνθης ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου.
Η αρχιτεκτονική συμμετρία και ο εξωτερικός διάκοσμος του κτιρίου, καθώς και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες, το καθιστούν κόσμημα.
Παρουσιάζονται εδώ στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα. Οι εκθέσεις του Ισογείου και του Ορόφου αναφέρονται στην ιστορία της Θράκης, στη νεότερη ιστορία της πόλης και στη ζωή της άρχουσας αστικής τάξης. Η παρουσίαση του Υπογείου στοιχειοθετεί την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Ξάνθης. Ενώ στο δεύτερο τμήμα του, προβάλλεται η θεματική ενότητα «Επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη στις αρχές του 20ου αιώνα - Επαγγελματίες- Εργατική τάξη». Στην αυλή τέλος, βρίσκονται τα δύο Χαμάμ και το Εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων.
Είσοδος 5€ - Κρατήσεις – πληροφορίες: Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Ακόμη...
Σεμινάρια
Εργαστήρια για μουσικά όργανα, ορχήστρα και θεωρητικά
Για τη συμμετοχή στα workshops δεν είναι απαραίτητη η γνώση μουσικού οργάνου.
Τα εργαστήρια είναι ανοιχτά σε όλους τους μουσικόφιλους.
Συμμετοχή 50€ συμπεριλαμβάνονται και οι συναυλίες του Φεστιβάλ.
Δηλώσεις στα τηλ. 25410 25421 & email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ραδιοφωνικά αφιερώματα
«Ανατολική Μουσική στον αέρα της παλιά πόλης»
Το Ράδιο Ξάνθη 93,5 οργανώνει καθ' όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ ένα αφιέρωμα στην Λόγια Ανατολική Μουσική. Συνεντεύξεις, ζωντανή μουσική, αφιερώματα και εκπομπές συνθέτουν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για να γνωρίσει κανείς τη λόγια Ανατολική μουσική.
Προβολές
Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Αυγούστου, στην Αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης και ώρα 22.00
Ποιανού είναι το τραγούδι - Whose is this Song της Peeva Adele
Ένα τραγούδι ακούγεται στο εστιατόριο που δειπνούν η σκηνοθέτιδα από τη Βουλγαρία μαζί με τους φίλους της από την Ελλάδα, Τουρκία, Σερβία και Σκόπια.
Ο ήχος της Πόλης - The sound of Istanbul του Fatih Akin
Ένα καλειδοσκοπικό πορτρέτο της Κωνσταντινούπολης με οδηγό τη μουσική της, από τον τουρκικής καταγωγής Γερμανό Fatih Akin.
Οργάνωση – Παραγωγή: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης
Συνδιοργάνωση: Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου / Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Περιφερειακή ενότητα Ξάνθης / Δήμος Ξάνθης / Δήμος Αβδήρων
Συντονιστής Φεστιβάλ: Γιάννης Κατσούλης
Υπεύθυνοι Φεστιβάλ: Μάρκος Σκούλιος & Σωκράτης Σινόπουλος
Διεύθυνση Ραδιοφώνου: Δημήτρης Σαββάκος
Οργάνωση Προβολών: Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ
Πληροφορίες :
Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης - Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Αντίκα 7 67100 Ξάνθη
Τηλ. 25410 25421 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. www.fex.org.gr